Onaylanmış Kuruluş

Onaylanmış Kuruluş

“Onaylanmış Kuruluş test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşları arasından, bir veya birden fazla teknik düzenleme çerçevesinde uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere, yetkili kuruluş tarafından yetkilendirilen özel veya kamu kuruluşudur. Onaylanmış Kuruluşlar diğer uygunluk değerlendirme kuruluşları arasında özel bir kategori olup, sadece Yeni Yaklaşım Direktiflerini uyumlaştıran yönetmelikler kapsamında faaliyet göstermeleri söz konusudur. Ayrıca, onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesi prosedürleri de diğer uygunluk değerlendirme kuruluşlarının görevlendirilmesinden farklılık göstermektedir.

Onaylanmış kuruluşlar Avrupa Birliği'nin Yeni Yaklaşım Politikası'na istinaden yürürlüğe koyduğu direktifler kapsamında faaliyet göstermek üzere Yetkili Kuruluşlar tarafından görevlendirilirler. Yetkili Kuruluşlar kendilerine başvuran onaylanmış kuruluş adayları arasından uygun göreceği sayıda onaylanmış kuruluş görevlendirebilir.

Onaylanmış kuruluşun öncelikli görevi, direktiflerde tayin edilen şartlarda uygunluk değerlendirme hizmetleri sağlamaktır. Bu imalatçılara kamu menfaatleri alanında sağlanan bir hizmettir.


Onaylanmış kuruluşlar, onay aldıkları kapsam içinde kalmak üzere, Topluluk içinde veya haricinde yerleşik herhangi bir ekonomik faaliyet içerisinde bulunan kişi veya kuruluşa uygunluk değerlendirme hizmeti verebilirler. Bu faaliyetleri diğer üye devletlerin veya üçüncü ülkelerin topraklarında da gerçekleştirebilirler.

İmalatçılar, uygulanacak direktife göre söz konusu uygunluk değerlendirmesi prosedürünü gerçekleştirmek üzere tayin edilmiş herhangi bir onaylanmış kuruluşu tercih edebilirler

Onaylanmış kuruluşun bildirimde bulunan üye devletin toprakları üzerinde kurulu olmak mecburiyeti bulunmakla beraber, üye devletin ve hatta Topluluğun haricinde faaliyetleri veya personeli bulunabilir.